Yunuslara Özgürlük

Türkiye’deki yunus parklarının kapatılması ve tutsak deniz memelilerinin koruma altına alınması için yerel ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarıyla kampanyalar düzenleyen Yunuslara Özgürlük Platformu, 25 Nisan’da TBMM Çevre Komisyonu’nda tartışmalı 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun değiştirilmesi ile ilgili yapılacak toplantı için TBMM Çevre Komisyonu Alt Komisyon Başkanı Selçuk Özdağ’a detaylı bir rapor gönderdi.

Bugüne kadar yerel STK’lar, sanatçılar, yazarlar ve duyarlı vatandaşlar ile birlikte Türkiye’deki üç yunus parkının kapatılmasını sağlayan ve geçtiğimiz haftalarda Bodrum-Güvercinlik’teki yunus gösteri merkezinin kapatılması için yeniden harekete geçen Yunuslara Özgürlük Platformu, tartışmalara konu olan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda yunus parklarının da yasaklanması gerektiğini belirten etik ve hukuki sorunların detaylandırıldığı bir raporu, TBMM Alt Komisyon Başkanı Selçuk Özdağ’a yolladı.

2010 yılından bu yana gösteri merkezlerinin kapatılması için yürüttükleri kampanyalar boyunca hak ihlalleri gerekçesiyle sayısız kez yunus parklarına izin verilmemesi gerektiğini dile getiren platform, aynı zamanda bu parkların uluslararası sözleşmelere aykırı yasadışı uygulamalarını da ortaya çıkararak kamu kurumlarını göreve çağırmıştı.

“2004 yılında yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Kanunu, hem Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı birçok madde barındırmakta, hem de hayvanların temel haklarını korumaktan acizdir. Hayvanları göstermelik bir şekilde koruma altına alan birkaç madde ise uygulamada geçersiz kalmaktadır çünkü denetimleri yapan veterinerler ve yasal yaptırım uygulamaya yetkili kurumlar görevlerini gerektiği gibi yerine getirmemekte diretmektedir. Aynı zamanda bu kanunda yer alan bu birkaç madde, hayvan zulmünü haklı gösteren uygulamadaki sayısız yönetmelik ile etkisizleştirilmekte ve tezatlık barındırmaktadır” diyen Yunuslara Özgürlük Platformu Sözcüsü Öykü Yağcı raporun içeriğini şöyle özetledi: “Bu nedenle hayvan köleliğini meşrulaştıran sirklere, yunus parklarına, hayvanat bahçelerine ve tematik deniz akvaryumlarına izin veren, bu hayvan hapishanelerini belirli standartlara bağlayarak ‘lüks esareti’ savunan bir Hayvanları Koruma Kanunu düşünülemez, kabul edilemez. Yeni yunus parklarının açılması, 5199’a eklenecek bir maddeyle veya ayrı bir yasal düzenlemeyle bir an önce yasaklanmalı ve mevcut dokuz gösteri merkezi tek tek kapatılmalıdır. Tarifsiz işkenceler sonunda insanların eğlencesine sunulan bu ticari işletmelerdeki tutsak hayvanlar ise, zarar görmeyecek şekilde, ömürlerinin sonuna kadar doğalarına aykırı hareketler yapmaya zorlanmadan, insandan uzak bir koyda, uzmanların gözetimine devredilmesi gereken bir deniz memelileri rehabilitasyon merkezinde koruma altına alınmalıdır. Bu kirli hayvan ticaretleriyle ilgili insanları bilgilendirmeye ve eylemlerimizi yaygınlaştırmaya devam ederken, yasal düzeyde de konunun takipçisi olacak, yasalarda somut bir yasak görmeden, siyasilerle masaya oturan stk’ların hayvan haklarına öncelik verdiğini görmeden, politikacıların hayvanları siyasi propagandalarına alet etmesine izin vermeyeceğiz.”

PAYLAŞ
Önceki Haber23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız Kutlu Olsun…
Sonraki HaberJodie Foster Evlendi…
AnkaraSosyete.com 2002 yılının Mart ayında yayın hayatına başladı. Internet yayıncılığının emekleme yıllarında hem internet reklamcılığına hem de Ankara gece hayatına damgasını vurdu. 2005 yılında Türkiye'nin 75. 2006 yılında 173. 2008 yılında ise 251. en çok ziyaret edilen sitesi oldu ( kaynak: alexa). 200 000 e yakın Ankaralı'yı fotoğraf karesine sığdıran AnkaraSosyete.com 12 yılda yüzlerce partiye ev sahipliği yaparken milyonlarca ziyaretçiyi de web sitesinde ağırladı. AnkaraSosyete.com ilk günkü heyecanı ile Ankaralılara hizmet vermeye devam etmektedir.