İstila başlıyor.

Sinemanın dahi çocuğu Steven Spielberg, unutulmaz E.T. filminde uzaylılar ile dünyalılar arasındaki göz yaşartıcı dostluğu beyazperdeye taşımıştı. Dünyalar Savaşı’nda ise (War of the Worlds) dünyayı yok etmek isteyen uzaylıların hikayesini anlatıyor. H.G Wells’in romanından uyarlanan filmin başrollerinde Tom Cruise , Dakota Fanning, Justin Chatwin var.

 

FİLMİN KONUSU

Ray Ferrier, eşinden yeni boşanmış bir liman işçisidir. Eski karısından olan iki çocuğuyla iletişimi iyi olmadığı için mükemmel bir baba olduğu söylenemez. Eski karısının yeni eşiyle birlikte kısa bir tatile gitmesi üzerine oğlu Robbie ve küçük kızı Rachel’i hafta sonu için yanına almak zorunda kalır.

İki çocuğuyla beraber hafta sonunu geçirirken gökyüzü aniden kararır ve şimşekler eşliğinde çok şiddetli bir fırtına patlak verir. Gökyüzünde tuhaf şeyler olmaktadır. Aradan kısa bir süre geçtikten sonra evinin yakınındaki kavşakta sıradışı bir olaya tanık olur. Toprağın aniden yarılmasıyla yeryüzünün derinliklerinden üç bacaklı çok büyük bir savaş makinesi ortaya çıkar ve görünürdeki herşeyi yakıp yıkmaya başlar.

Bu olay, uzaylıların dünyamıza saldırısının ilk hamlesidir. O andan itibaren herhangi bir gün gibi görünen günün akışı değişmiş ve bu sıradan insanlar hayatlarının en olağanüstü anlarını yaşamaya başlamıştır. Ray hemen harekete geçerek çocuklarını toparlar. Acımasız düşmanın gazabından kurtulmak için o bölgeden bir an önce kaçmaktan başka çareleri yoktur. Uzaylı istilacıların elinden kurtulmaya çalışan binlerce insanla beraber çıktığı bu amansız yolculukta vahşi doğa koşullarıyla mücadele ederken tek isteği iki çocuğunun hayatını kurtarabilmektir. Ancak nereye kaçarlarsa kaçsınlar tam bir güvenlik yoktur. Sevdiklerini kurtarabilmesi için Ray’in elindeki tek gücü iradesidir.

130 MİLYON DOLARLIK BüTçE

* “War of the Worlds” projesinin hayata geçirilmesi için Paramount ve DreamWorks tam 130 milyon dolarlık bütçe ayırdı. Tanıtım ve pazarlama faaliyetleri için de milyonlarca dolar gözden çıkarıldı. Altı kıtada binlerce sinema salonu şimdiden tahsis edildi. Fragmanlar hazırlandı. Televizyon ve basın reklamları tamamlandı. Tanıtım kampanyalarının planı yapıldı. Tüm bu hazırlıkların tek hedefi var: Şimdiye kadar ulaşılmış en görkemli açılış haftası rakamlarına ulaşmak…

* Filmi istenen tarihe yetiştirmek için Steven Spielberg yıllardır beraber çalıştığı ekibine güvendi. Bunlar arasında, ilk kez “Schindler’s List”te (Schindler’in Listesi) görev verdiği görüntü yönetmeni Janusz Kaminski ve “E.T.”den beri sürekli beraber çalıştığı görsel efekt uzmanı Dennis Muren başı çekiyordu.

* “War of the Worlds”ün yapımcılığını da, yıllardır Spielberg ile omuz omuza çalışmasıyla tanınan Kathleen Kennedy üstlendi.

H.G. WELLS’İN KİTABINDAN üçüNCü UYARLAMA

* Steven Spielberg’in yönettiği “War of the Worlds”, H.G. Wells’in kitabından yapılan üçüncü uyarlama… ünlü bilimkurgu yazarının 1898 yılında kaleme aldığı kitabında “Mars’ta yaşam olsaydı ve oradaki yaşam dünyamızdakinden çok daha gelişmiş düzeyde olsaydı ne olurdu?” ve “Mars’taki canlılar günün birinde gezegenimizi ele geçirmeye karar verseydiler ne olurdu?” gibi popüler bilimkurgunun bugüne dek sorulmuş en iyi soruları gündeme getirilmişti.

* Orson Welles’in 1938 yılında yaptığı radyo oyununda ilgi çekmek için çok değişik bir taktik uygulandı. Radyo kanalının normal program akışı içerisine sahte haber bültenleri yerleştirilerek uzaylı saldırısının başladığı bildirildi. Bunun üzerine ABD’de ülke çapında bir panik meydana geldi ve gerçek dışı haber bültenlerini gerçek sanan milyonlarca insan sokaklara döküldü.

* Yapımcılığını bilimkurgu maestrosu kabul edilen George Pal’in üstlendiği 1953 yapımı filmde ise, dünyamıza saldıran Marslılar o kadar güçlüydü ki, onları atom bombası bile durduramadı.Steven Spielberg’in “War of the Worlds”üne gelince… Bu film herşeyden önce, yönetmenin “Jaws”ta başardığı yöntemin bir benzerini vaad ediyor. Spielberg’in öncelikli hedefi, karanlık sinema salonundaki izleyici üzerinde derin bir endişe duygusu uyandırmak… Ancak bu kez bu duyguyu,  köpekbalığı yerine bilgisayar ortamında yaratılmış savaş makineleriyle uyandırıyor.

* Spielberg’in uzaylı işgaline yönelik tutkusu aslında Arizona’nın Scottsdale kasabasında geçen gençlik yıllarına dayanıyor. Televizyonlarda yayınlanan “Earth vs. the Flying Saucers”, “The Day the Earth Stood Still” gibi geceyarısı dizilerinden ve “The War of the Worlds”ün 1953 versiyonundan fazlasıyla etkilenen Spielberg, uzaylı yaratıklarla ilgili ilk filmini henüz 17 yaşındayken yaptı. “Fireflight” adını verdiği filminin başrolünde liseden arkadaşları oynamıştı. Oyuncak jeep’ler ve tanklar kullandığı filmde, uzaylı saldırısının yansıtılmasında “stop-motion” görüntüleme tekniği vardı. Aynı öyküye bir gün yeniden dönmenin hayaliyle yaşadı.

* Hollywood’a yerleşip ismini duyurduktan sonra bizleri uzaylı yaratıklarla tanıştırdı. “Close Encounters of the Third Kind” adlı filminde iyi niyetli ve yardımsever uzaylılar vardı. “E.T.”de de aynı çizgiyi izledi ve yüreği sevgi dolu uzaylısıyla tanışmamızı sağladı.

* H.G. Wells’in “The War of the Worlds”ünün önemli özelliklerinden birisi de, başından sonuna kadar bilimsel konulara referanslarla dolu olmasıdır. Mars’ta yaşam konusundaki spekülasyonlardan optik alanındaki keşiflere kadar her türlü referansı bu kitapta bulmak mümkündür. Bu konuda örnek olarak uzaylıların kullandığı ısı silahları verilebilir. Bunlar, flaş ışığı gibi parladığı anda binaları alev alev yakan ve insanları bir anda yakıp kül eden silahlardır. Wells kitabında bu silahı tanımlarken “parlatılmış parabolik aynalar tarafından üretilen görünmez enerji ışını” cümlesini kullanmıştır. 

FİLMİN KüNYESİ
Yönetmen:Steven Spielberg 
Senaryo:David Koepp
Oyuncular: Tom Cruise, Dakota Fanning, Justin Chatwin, Tim Robbins, Miranda Otto
Resmi sitesi:
http://www.waroftheworlds.com/

 (Hürriyetim)

PAYLAŞ
Önceki HaberNazar değdi.
Sonraki HaberPerşembe akşamları…
AnkaraSosyete.com 2002 yılının Mart ayında yayın hayatına başladı. Internet yayıncılığının emekleme yıllarında hem internet reklamcılığına hem de Ankara gece hayatına damgasını vurdu. 2005 yılında Türkiye'nin 75. 2006 yılında 173. 2008 yılında ise 251. en çok ziyaret edilen sitesi oldu ( kaynak: alexa). 200 000 e yakın Ankaralı'yı fotoğraf karesine sığdıran AnkaraSosyete.com 12 yılda yüzlerce partiye ev sahipliği yaparken milyonlarca ziyaretçiyi de web sitesinde ağırladı. AnkaraSosyete.com ilk günkü heyecanı ile Ankaralılara hizmet vermeye devam etmektedir.