Bilkent Üniversitesi’nde Hans G. Güterbock  Anıldı

Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin de kurucusu olan Prof. Güterbock, çok sayıda davetlinin katıldığı etkinlikte, ülkemize yaptığı eşsiz katkılar sebebiyle saygıyla anıldı.
Anadolu’nun sahip olduğu en önemli medeniyetlerden Hititlerin tarihsel ve kültürel mirasını araştıran, hitit çivi yazılı tabletlerini ve duvar yazılarını çözerek ülkemizde ve dünyada Hititolojinin bir bilim dalı olmasına sebep olan Hans G. Güterbock Bilkent Üniversitesi’nde yapılan bir etkilnlikle anıldı.
Tarih Bölümü Başkanı Mehmet Kalpaklı ve Arkeoloji Bölümü Başkanı Thomas Zimmerman’ın sunuş konuşmalarıyla başlayan etkinlik, Güterbock’un oğlu, Prof. Thomas Güterbock, asistanı Prof. Oğuz Soysal (Chicago Üniversitesi) ve meslekdaşı Prof. Hatice Gonnet’in (Paris, CNRS) hatıralarını ve akademik çalışmalarını anlatmasıyla devam etti.
Oğul Güterbock yaptığı konuşmada; Nazi Almanya’sında barınamayan Yahudi aydınlara, Türkiye’nin sığınılacak bir liman olduğu. Böylece sığınan bilim insanlarının hem alanlarında çalışma imkanı bulduklarını hem de Türkiye’nin genç Cumhuriyet’inin ilk kuşak bilim insanlarını yetiştirdiklerini belirtti.
Bu etkinlikle Türkiye’nin, unutmaya alışık olduğu geçmişini, üstelik de çok yakın geçmişinin hatırlarndığını, küçük bir ayrıntıda, Hans Güterbock örneğiyle dünya verdikleri insanlık dersini de bir anlamda yad ettiğini de dile getirdi.
Prof. Güterbock’un fotoğraflarından oluşan bir sergi de bu etkinlik çerçevesinde hazırlandı. Prof. Güterbock, Atatürk’ün Üniversite Eğitim Reformu çerçevesinde Nazi zulmünden kaçan Yahudi asıllı bilim insanlarından biri idi. Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nin Hititoloji Bölümü ile Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin de kurucusu olan Prof. Güterbock, çok sayıda davetlinin katıldığı etkinlikte, ülkemize yaptığı eşsiz katkılar sebebiyle saygıyla anıldı.