Yarışan dünyanın travması(radikal’den)

Ecstasy: Yarışan dünyanın travması

Psikiyatrist Kültegin Ögel: Rekabet dünyasında aşırı strese giren insanlar, ecstasy ve ‘techno’ yardımıyla deşarj olmaya çalışıyor.
Psikiyatrist Doç. Dr. Kültegin Ögel, Bakırköy Akıl ve Ruh Sağlığı Hastanesi Uyuşturucu Madde Tedavi Merkezi’inde (UMATEM) bağımlılık üzerine çalışıyor.
Günümüzde gençlerin yoğun olarak club’lara gidip techno müzik dinlediklerini görüyoruz. Bu tür bir eğlence tarzının seçilmesinin ardında ne tür psikolojik sebepler olabilir?
Techno müzik alter-state denilen, zihnin farklı bir bölgeye doğru kaymasına yardımcı olan bir müzik türü. Yani bu biteviye, ritmli, sürekli tekrarlanan müzik sayesinde zihin başkalaşmaya başlıyor ve bu insanlara bir tür deşarj olma imkânı sağlıyor. Bütün bir gün boyunca rekabet içerisinde, sürekli ‘mükemmel’ gözükmek zorunda olan insanlar, tatil denince, dinlenme denince club’a gidiyor. Bu üst sınıfa ait olma çabası içinde yüksek rekabet ortamında çalışmak insanları kendilerinden yabancılatırıyor. Bu korkunç bir stres ve yabancılaşma, kendinden uzaklaşma. Techno yardımıyla zihinlerini başka boyuta taşıyorlar. Uyarıcılar ve şimdi moda olan ecstasy, bu süreci hızlandırıcı görevi gören bir madde olarak karşımıza çıkıyor.
‘Ani ölümlere sebep oluyor’
Bu süreci, müzik-uyarıcı ilişkisini biraz daha açar mısınız?
Ecstasy ve LSD bahsettiğim bu zihin geçişine yardımcı. Bu maddeler dünyanın farklı algılanmasına, duyumların değişmesine, alıcıların açılmasına yardım ediyor. Böylece techno müzikle varılmak istenen ruh haline ulaşılıyor. Genelde bu tür şeyler tabii Bodrum gibi yerlerde daha çok tercih ediliyor.
Bu uyarıcıların ne tür etkileri oluyor?
Türkiye’de özellikle yaygın olan uyarıcı ecstasy. Ani ölümlere sebep olduğu İngiltere’de kanıtlandı. İçenler, zamanla ecstacy kullanmadan
hayattan tat almamaya başlıyor. Onun yarattığı hayali değişimi her an yaşamak istiyorlar. Hayattan zevk almadıkça depresifleşiyorlar ve giderek daha çok ecstacy kullanımına başlıyorlar. Bırakmaya kalktığınızda, sizi yalnızlık, sıkıntı, yaşam tarzını değiştirme gibi zor bir yol bekliyor. Bu durum da bağımlılığı artırıyor.

——————————————————————————–

PAYLAŞ
Önceki HaberCep telefonu sahibini buldu.
Sonraki HaberÇeşme’de bir Ankaralı
AnkaraSosyete.com 2002 yılının Mart ayında yayın hayatına başladı. Internet yayıncılığının emekleme yıllarında hem internet reklamcılığına hem de Ankara gece hayatına damgasını vurdu. 2005 yılında Türkiye'nin 75. 2006 yılında 173. 2008 yılında ise 251. en çok ziyaret edilen sitesi oldu ( kaynak: alexa). 200 000 e yakın Ankaralı'yı fotoğraf karesine sığdıran AnkaraSosyete.com 12 yılda yüzlerce partiye ev sahipliği yaparken milyonlarca ziyaretçiyi de web sitesinde ağırladı. AnkaraSosyete.com ilk günkü heyecanı ile Ankaralılara hizmet vermeye devam etmektedir.